ADHD-Strategier & Verktygslåda

Det finns gott om hjälp mot ADHD relaterade problem (nedsättning av exekutiva funktioner)! Försök att hitta dina egna ADHD-strategier – det som funkar för just dig. Ge dig själv tålamod och använd din fantasi. Lyssna på hur andra har gjort och tillåt dig själv pröva olika alternativ.

ADHD lyder under SoL – socialtjänstlagen. (Gå till Socialtjänstlagen)

Här har jag försökt ge en övergripande sammanfattning med tips & idéer av olika strategier uppdelade på olika problemområden. Har man betydande svårigheter i vardagen kan man ansöka om personligt ombud (P.O.Mer om Personligt ombud

Ett P.O. kan hjälpa till att ansöka om ett boendestöd. Man kan naturligtvis vända sig till sin kommun för att själv göra en ansökan. Mer om boendestöd

Tidsuppfattning: Appstöd, tidsplanera, GTD – getting things done ✅, att-göra listor, tidsstrategier, marginaltid – lägga till tid för att kompensera för oförutsedda ”tidstjuvar”.

Arbetsminne: Arbetsminnesträning, minnesstrategier, medveten närvaro, göra en sak i sänder, minnesanteckningar, ta bort störande moment i omgivningen, appstöd.

Ekonomi: budgetplanering, appverktyg, planera inköp, inköpslistor, mm.

Struktur: Rutiner, appstöd, planeringsverktyg, kalender mm. Bra sida med nedladdningsbart material för städ och matplanering.

Emotionell impulsivitet: Självinsikt, medvetandegöra tankar och känslor, tankefällor, EFT – tapping eller  ADT (Amygdala Desensiterings teknik ) / Havening. ,   Appstöd 

Mer information om exekutiva funktioner

Svårigheterna vid ADHD innebär nedsättningar i hjärnans exekutiva funktioner. Detta märks t ex. genom att det kan vara svårt att hålla tråden i ett samtal, att det kan vara svårt att hålla flera saker i huvudet samtidigt, vilket skapar högre stresskänslighet. Det kan ta längre tid, innan nya rutiner ”sätter” sig. Det kan vara svårt, att i stunden, använda sig av den kunskap man besitter. Hjärnan lyckas helt enkelt inte ”hitta” kunskapen i en ”pressad situation”. Framförallt är det svårt att reglera känslor och motivation, något vi gör omedvetet. Många med ADHD blir felaktigt anklagade för ”lathet” när det i själva verket handlar om oförmåga att höja motivationsgraden för sådant som uppfattas som ”tråkigt” och ”olustigt”.

Hjälpmedel som ADHD-strategier

Vänd dig till en arbetsterapeut för förskrivning av hjälpmedel. Olika landsting har olika upphandlingsavtal. Några vanliga hjälpmedel är t ex. Tyngdtäcke eller bolltäcke. I Stockholm finns StoCKK – ett hjälpmedelscenter. Dem har en visningslägenhet som har ”öppet hus” på speciella öppettider.

Tid för återhämtning & övriga ADHD-strategier

ADHD innebär att hjärnan får jobba på högvarv, för att prestera lika bra som någon utan ADHD, vilket kräver återhämtning i större utsträckning. Sömnen är extremt viktig, (klicka på länken och läs mer om sömn). Försök hitta effektiva lösningar för bättre tidsplanering. Utnyttja ”marginaltid” – lägg på extra tid, för att lättare hantera oförutsedda ”sista minuten” händelser, så som att leta efter busskort, nycklar eller kvarglömda saker. Jämför dig inte med andra, utan känn efter vad du behöver, och lär dig sätta gränser och stå upp för dig själv! Träna regelbundet på Mindfulness, vilket kommer stärka din stresstålighet. Även fysisk träning är bra! DBT  & ACT (dialektisk beteendeterapi & Acceptans-terapi ) erbjuder bra övningar för att träna på känsloreglering. Kom i håg – du är inte din diagnos! Du är lika mycket värd som alla andra, fast med ett underbart ADHD hjärta! 💪💞💪 Fokusera på dina styrkor och lär dig kompensera för din funktionsnedsättning.

 

2 reaktioner på ”ADHD-Strategier & Verktygslåda”

  1. Hej, vi är intresserade av era känslokort med e-mojes. Kan inte hitta länken till dem på er hemsida. Kan ni skicka vart jag beställer?
    Med vänliga hälsningar
    Göran

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ADHD information och Stress & Trauma – Tips, ideér, inspiration

Assign a menu in the Left Menu options.
Assign a menu in the Right Menu options.