Individuella svårighetsgrader

En viktigt aspekt att belysa, är de individuella svårighetsgrader som personer med ADHD har. Jämför aldrig olika personer! Lär dig ”se” personen du har framför dig.
Tänk på detta när du läser något om ADHD. Det är smärtsamt för personer med ADHD att generaliseras och bli stigmatiserade.

Alla har olika svårighetsgrader

Vi föds alla med olika förutsättningar i livet. Dessa förutsättningar bidrar även till en persons förmåga att hantera ADHD relaterade funktionsnedsättningar. En övergripande svårighet innefattar dock användandet av den automatiska självregleringen som styr exekutiva funktioner. Detta innebär att en person med ADHD kan lära sig strategier, men svårigheterna ligger i att använda sig av dessa strategier i uppkomna situationer.

De exekutiva funktionerna

En person med ADHD har samma intelligensförmåga som en person utan diagnos. Det är förmågan att styra beteendet utifrån sin intelligens som är nedsatt. De exekutiva funktionerna man syftar på styr tidsuppfattning, känsloreglering, impulskontroll, uppmärksamhet/koncentration, nedsatt arbetsminne, struktur– & organisationsförmåga.

Det hjälper alltså inte att lära sig olika strategier, utan stöd behövs i att använda dem. För detta krävs att stödet är närvarande i det omedelbara ögonblicket då funktionsnedsättningen gör sig påmind. För bristande koncentration krävs motivationshöjare, distraktions- avhjälpare, Focusstödjare. För den nedsatta tidsuppfattningen; direkta påminnelser, upprepade påminnelser som inte kan avfärdas för än uppgiften är slutförd. Stödjande hjälpmedel att hantera struktur och organisation, samt stöd i att applicera dessa i situationen.

Det positiva är att det nog inte finns någon diagnos som det forskas så mycket på och som har så många behandlingsstrategier och som i så stor utsträckning svarar positivt på medicin samt som det finns så många hjälpmedel för, som vid ADHD! Det kan ta sin tid, att bearbeta diagnosen. Men som vid alla utmaningar i livet, så går det all lära sig leva med dem. När man väl klurat ut ”hur”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ADHD information och Stress & Trauma – Tips, ideér, inspiration

Assign a menu in the Left Menu options.
Assign a menu in the Right Menu options.