Förlåtelse – när det är svårt

Förlåtelse är viktigt för att kunna komma vidare efter oförätter i livet. Det är ibland svårt att lära sig hur man ska bära sin smärta. Den försvinner inte bara för att man tränar på att acceptera det som ”är” eller det som varit. Förlåtelse innebär inte att vi måste glömma det som skadat oss. Det innebär att vi tillåter oss själva  ”släppa taget”, att befria oss från vår plågoande.

Enright’s stages of forgiveness construct parallels the six stages of
Kohlberg’s idea of justice

– Förlåtelse utifrån sex olika Bevekelsegrunder

(1)Revengeful forgiveness states that forgiveness is possible only after retaliation which parallels the person’s pain.

1 Den ångerfyllda Förlåtelsen

Genom ångerfylldhet visa att du har empati för den uppstådda skadan. Detta öppnar upp för förlåtelse, om motparten är beredd på att släppa sitt hämndbegär.
(2) Restitutional forgiveness. The granting of forgiveness to relieve guilt or after restoration of that which was lost.

2 Förlåtelselöftet

Reparerar skadan genom att den frigör  skuldbelastningen (beskyllningen) av det som gått förlorat.
(3) Expectational forgiveness states that forgiveness occurs in response to social pressure.

3 Social Förlåtelse

Sociala förväntningar som påtryckningsmekanism till försoning.
(4) Lawful expectational forgiveness. The granting of forgiveness because one submits to a moral code or authority such as a religious conviction.

Lagmannamässig Förlåtelse

Förlåtelsen låter sig överbryggas genom de sociala förväntningar som ger indirekta påtryckningar på moraliska eller religiösa övertygelser.
(5) Social harmony. Forgiveness is granted as a means of reducing social friction and to maintain peace.

5 Förlåtelse för en Socialharmoni

Lösgöra sociala friktioner och bibehålla en fredlig atmosfär.
(6) Forgiveness as an act of love. Hurtful acts do not alter love commitment. Forgiveness maintains the possibility for reconciliation.

Kärleksfull förlåtelse

Sårande handlingar främjar inte en kärleksfull miljö, förlåtelsen öppnar möjlighet till förlikning och acceptans av det som varit. (Källa)

Vad innebär en ursäkt

Har jag bett om ursäkt genom att säga förlåt? Nej, du måste först visa att du försökt sätta dig in i vilken skada du åsamkat, sätta dig in i det lidande du har åsamkat, samt gottgöra ditt handlande och visa att du ångrar dig.

Att få en ursäkt kan fungera som ett läkande plåster på såret. Men det är inte alltid vi får den där ursäkten. Vilket kan göra det svårare att ”släppa taget” och gå vidare. När smärtan är för stor, är den svårare att ”glömma”. Den ligger och gör sig påmind med sin smärta. Smärtan påminner oss om vad det är som gör ont. Då krävs en viss beslutsamhet av oss, att vilja släppa smärtan. Att varje gång den gör sig påminnd, försöka komma på andra saker att uppehålla tanken vid. Att göra något som får oss tänka på något annat. Det kan underlätta att träna på att förhålla sig ”icke dömande” till våra egna tankar genom  Mindfulness. Som med all träning, går det lättare ju mer vi tränar. Allting vi inte kan, är svårt till en början. På Habitud kan du just nu testa en gratiskurs i psykologin bakom att lära sig något nytt.

Priset av att inte kunna ge förlåtelse

Saknar vi självmedkänsla, kan oförmågan att ”släppa taget” fungera som en form av självstraff. Vi känner oss inte värdiga att få uppleva den ”lättnad” som det innebär att släppa taget om smärtan. Det gör ont att inte kunna förlåta. Ta upp ditt inre barn. Titta på henne med kärleksfulla ögon, och fråga dig själv, varför hon inte skulle vara värd förlåtelse. Gör dig själv en tjänst, våga släpp taget, våga pröva! Vad har du att förlora?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.