ADHD-Mediciner

Det finns tre olika typer av ADHD-mediciner (specifika läkemedel). Utöver dessa kan även andra läkemedel förskrivas mot vissa symtom av förskrivande läkare.
Idag förespråkar ledande forskare en kombinationsbehandling av Centralstimulerare (förbättrar exekutiva funktioner & arbetsminnet) och Atomoxetin (hjälper att stabilisera humöret).

Alla läkemedel har biverkningar, varför man alltid ska förhålla sig kritisk och inse att ett piller aldrig är en generallösning på psykologiska problem.

Noradrenalinhöjande antidepressiv:

Atomoxetin: Strattera®

Centralstimulerande läkemedel: Av dessa finns långtidsverkande & korttidsverkande.

Lisdexamamfetamin: Elvanse® (långtidsverkande)

Metylfenidat, Ritalin® Concerta® Medikinet® Equasym Depot®

Dexamfetamin: Metamina®

Långtidsverkande icke centralstimulerande:

(shire har skickat in ansökan (till EMA) den 2014-03-28 för att få läkemedlet godkänt i Sverige.)

Guanfacin hydroklorid: Intuniv®

ADHD-Mediciner och biverkningar

Det finns flera olika faktorer som påverkar hur vi reagerar på ett läkemedel. Därför svarar inte alla lika på samma dos och samma preparat. Vissa läkemedel påverkar dessutom varandra, några kan förstärka varandras effekt, medan andra kan slå ut varandra. Vissa läkemedel är beroende av hur mycket vi väger, hur gamla vi är och om vi har någon specifik gen som påverkar läkemedlet i kroppen. Även om två personer äter samma dos av en medicin, kan den påverka individerna olika. Detta är viktigt att ha i åtanke, om man jämför sina upplevelser av sin medicinering med andra. En vanlig biverkan av CS preparat är att dem kan påverka blodtrycket negativt. Om så är fallet, kan man pröva andra liknande preparat eller så måste man byta till något annat. Alla biverkningar är dosberoende och påverkar individer olika.

Läkemedel – negativa effekter

I den här länken kan du läsa om medicinernas förändringar på hjärnan, och hur detta kan ge beteendeförändringar samt utsättnings symtom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ADHD information och Stress & Trauma – Tips, ideér, inspiration

Assign a menu in the Left Menu options.
Assign a menu in the Right Menu options.